Yılda bir sefer 30 günlük tutulan oruç bir tek Allaha olan vazifemiz değil, bir çok alanda insanlara büyük getirileri olan kutsal bir ibadettir. Bu nedenle özellikle doktorların bu konuda görüşlerine önem verdiğimizden oruçla ilgili bilgi almak için Universal Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Olcayto İncedere hocamızadurumu aksettik ve Hocamızın bu konu ile ilgili çok önemli noktalarda bilgiler verdi. Sizlere oruç tutmanın kalp için muhteşem bir reçete olduğunu ve kalbini düşünen her isanın mutlaka yılda bir seferde olsa oruç tutmasını tavsiye ediyoruz. Sıcakların artmasıyla birlikte gözümü korkutabilir ama oruçla ilgili doğruları aldığımızda kesinlikle oruç tutmanın ne kadar kolay olduğunu ve o kadar da büyütülecek bir şeyin olmadığını göreceksiniz. Oruç tutarken beslenme konusunda da oldukça önemli ipuçlarını bulacaksınız. Bir yandan da sağlığınız için 30 gün denemek sitemezmisiniz. İşte sizlere o güzel makaleyi sunuyoruz.
Oruç tutarken insanların sık yaptığı hataların başında iftarda ve sahurda büyük porsiyonlardaki yemekleri hızlı bir şekilde tüketmeleri olduğunu söyleyen Universal Çamlıca Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Samet Yağlı ise “Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açıyor. İftardan sahura küçük porsiyonlarla sık sık, azar azar ve besinleri iyi çiğneyerek yemek yiyiniz” dedi.
“Mutlaka hekiminize danışın!”
Orucun kalp hastaları üzerindeki olumlu etkilerine dikkatleri çekerken oruç tutmak isteyen kalp hastalarının oldukça dikkatli olmaları konusunda da uyaran Universal Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Olcayto İncedere “Uzun süreli açlığın temel olarak kalp hastaları üzerine bir takım olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Bunun en temel nedenleri; beslenmenin gün içinde sadece kısıtlı bir zamana sıkıştırılması, bu zaman diliminde tüm günün ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla fazla miktarda ve ağır yiyeceklerin yenmesi ve son olarak da ilaç kullanımının aksaması olarak özetlenebilir. Özellikle yaz aylarında aşırı sıvı kaybına bağlı tansiyon düşüklüğü de insan hayatını tehdit edebilmektedir” dedi ve kalp hastalıkları dahil tüm kronik hastalıklara sahip kişilerin Ramazan başlamadan önce sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini hatırlattı.
“Günlük 2 litre su ihtiyacı Ramazan’da da değişmiyor”
Yetişkin bir insanın günlük kalori ihtiyacı kadar sıvı ihtiyacının da bulunduğunu, 65 kiloya kadar vücut ağırlığı olan kişilerin 2 litre, daha fazla kilolu olanların ise 2,5 litreye yakın sıvı tüketmeleri gerektiğini hatırlatan Universal Çamlıca Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Samet Yağlı “İftarda 2 bardak su içerek orucunuzu açın. İftar yemeğinden en az 45 dakika sonra çay için. Yemeklerdeki tuzu azaltın, kızartmalardan kaçının. Vücutlarında ödem şikayeti olanlara mısır püskülü, kiraz sapı, civanperçemi, tarçın, limon karışımlarından 2 fincan bitki çayı içmenizi tavsiye ederiz” dedi ve ekledi “Sahurda hiçbir şey yemeden yani sadece su içerek oruç tutmak sakıncalıdır. Aç kalma süresi artacağından metabolizma hızınız düşer. Daha kolay kilo alırsınız ve ayrıca bu durumda yorgunluk, sinir hali, dikkatte azalmalar görülebilir”.
Sitemizdeki Benzer İçerikler
Ziyaretçi Yorumları
Alttaki formu doldurup yorumunuzu ekleyebilirsiniz
Editör Alanı
Ne Pişirsem Diye Düşünmeyin
Günlük Burçlar
İlginizi Çekebilecek Konular
Son Eklenen Videolar
Son Yapılan Yorumlar
- Sorunlu bağırsakları harekete geçiren doğal çözümler için Modelini Seç demişki :
bence bağırsakalr için limon yemek çok ama çok etkili olmakta olup çok faydalı olucağını belirtmeliyim - Rüyada Silahla Vurulmak, Kovalanmak veya ateş açmak yorumu için Bağdagül demişki :
Ruyamda karanlıkta dışarıya çıkarsam bana saldırırlarsa diyorum.Bende tüfekle ateş ederim diye hayal ediyorum.Ama karanlktaymışım gibi hayal ediyorum ve tüfek sıktığımı düşünüyor,hatta sesenin yankıla